Cam lensler ( Mineral cam )
Görme düzeltme çalışmalarının ilk günlerinde, tüm gözlük lensleri camdan üretilmiştir.
Cam lensler olağanüstü optik özellikler sunmalarına karşın, ağırdırlar ve potansiyel olarak göze ciddi zarar ve hatta göz kaybına neden olacak şekilde kolaylıkla kırılabilirler. Bu nedenlerden dolayı, cam lensler artık gözlükler için yaygın biçimde kullanılmamaktadır.
Plastik lensler ( CR-39 )
1947’de, California’da Armorlite Lens Company ilk hafif plastik gözlük lenslerini tanıttı. Lensler, 1940’ların başında PPG Industries tarafından geliştirilen termal kürlemeli plastiğin 39. formülasyonu olması nedeniyle, “Columbia Reçinesi 39″‘un kısaltması olarak CR-39 adı verilen bir plastik polimerden üretilmiştir.
Hafifliği, düşük maliyeti ve mükemmel optik kalitesi nedeniyle, CR-39 plastiği bugün bile gözlük camları için popüler bir materyal olmaya devam etmektedir.
Polikarbonat lensler ( PC )
1970’lerin başlarında, Gentex Corporation güvenlik gözlükleri için ilk polikarbonat lensleri tanıttı. 1970’lerin sonuna doğru ve 1980’lerin başında, polikarbonat lensler giderek artan bir popülarite kazandı ve bugün de devam ediyor.
İlk olarak ABD Hava Kuvvetleri’nin miğfer vizörleri için, bankalar ve diğer güvenlik uygulamalarında “kurşun geçirmez camlar” için geliştirilen polikarbonat, CR-39 plastiğinden daha hafif ve önemli ölçüde darbeye daha dayanıklıdır, bu nedenle çocuk gözlüklerinde, güvenlik gözlüklerinde ve spor gözlüklerinde daha fazla tercih edilen materyal olmaktadır.
Polarize lensler
Fotoğrafçıların çekim esnasında oluşan yansımaları engellemek için kullandıkları bir çeşit filtredir. 1940’lı yıllardan beri güneş gözlüğü sektöründe de kullanılmaktadır. Güneş gözlüklerinde polarize filtrenin tek bir amacı vardır. O da yerden ya da yere paralel yüzeylerden gelen yansımaları engellemek, azaltmaktır.
Polarize cam mı daha iyidir? Yoksa ultra viyole cam mı?
Her güneş gözlüğünde UV filtre vardır ve olmalıdır. Polarize filtre ise bir seçimdir. Güneş gözlüğünün polarize olmaması gözü bozmaz, göz sağlığına zararlı değildir. Ancak UV koruma olmaması gözü kör edebilir, kalıcı zararlar bırakabilir.
Polarize cam nasıl anlaşılır?
Polarize camı anlamanın en kolay yolu, cep telefonunuzun ekranı açıkken güneş gözlüğünüzü yatay konumdan dikey konuma getirin, ekranı kararıyor ya da renk değiştiriyorsa camlarında polarize filtre var demektir. Bu işlemi yansıması olan bir yüzeyde de yapabilirsiniz.
Polarize cam renkleri nelerdir?
Genellikle füme yeşili, kahverengi, füme renklerde üretilir. %75-%85 koyuluk oranında olur.
SÜRÜŞ GÖZLÜĞÜ
Anti Far Gece Görüş Gözlüğü Sürüş Gözlüğü 003 Sarı renkli, özel kaplamalı lens ile üretilen sürücü gözlüğü, ışık parlamalarını azaltan, Avrupa ve Amerika”da genellikle sürücüler tarafından gece sürüşlerinde sıklıkla kullanılan özel bir üründür.
Dünyanın çeşitli üniversitelerinde yapılan araştırmalara göre özel kaplamalı sarı lensli sürücü gözlükleri, grinin tonları arasındaki farkı artırır.
Grinin tonlarını ortaya çıkardığınız zaman, görüş alanı daha belirginleşir ve kontrast artar.
Özellikle gece sürüşlerinde kullanılan bu gözlüklerle, karşıdan gelen araçların kuvvetli farlarının sebep olduğu göz kamaşması önemli oranda azaltılabilir, görüş seçiciliğinin artmasıyla daha güvenli ve rahat bir yolculuk sağlanır.
Ayrıca, araç kullanırken sisli ve yağmurlu havalarda da seçilmesi zor olan objeleri sürücü gözlükleriyle daha rahat görür ve ayırt edebiliriz.
Parlama karşıtı (Sürücü gözlüğü) özelliği olan bu gözlükler, bir çok durumda görünen alanın daha iyi algılanmasını sağlar.
Bu da kaza riskini azaltır.
Gündüz”de kullanabilirsiniz Gündüz gerçekleşen parlamalar, su, sis, kum, kar ve yol yüzeyi gibi yatay yüzeylerden ışığın yansımasıyla oluşur.
Sürücü gözlüğü camı yüzeye gelen parlamaları, görüşü engellemeden emer.
Işık yansımasını azaltır ve kontrast hassasiyetini artırır.
Dışarıda aydınlıkta yapılan her türlü aktivite (araba kullanmak, balık tutmak, kayak, denize açılmak, yolculuk yapmak v.b.) Yansıyan ışığı süzer ve ışığın sudan yansımasını engeller.
Parlama ve UV ışığını yok etmenin en iyi yolu sürücü gözlüğü kullanmaktır.
Diğer güneş camlarına göre oldukça hafiftir.
Yüksek kaliteli optik performansına sahiptir.
Dayanıklıdır, rengi solmaz.
Yansımanın en zararlı ve tehlikeli olduğu durum araç kullanımı sırasında gözlenmektedir.
Sürücüler geleneksel yansıma kaynaklarına ilave olarak ön camdaki yansımanın sürücü görüşünü % 30”lara varan oranda düşürdüğünü tespit etmiştir.
Özel sürücü gözlükleri bu problemi ortadan kaldırmaktadır.
Ayrıca hassas gözleri olan, yahut katarakt, miyop gibi lazerle göz ameliyatı geçirmiş kişiler için gündüz kullanımına oldukça uygun bir seçimdir.
Gün yorgunluğunu azaltır.
Geceleyin veya yarı karanlıkta araç sürerken diğer araçlardan gelen ve yapay ışık olarak tanımlanan ışık kaynaklarına karşı gözlerde oluşan bir hassasiyet söz konusudur.
Ayrıca, gerek doğal gün ışığı, gerekse televizyon, bilgisayar gibi aletlerden yansıyan ışınımlar da gözü yormaktadır.
Bütün bu etkenlerin ve özellikle göz kamaşmasının görüş performansını düşürdüğü göz önüne alınırsa sürücü gözlüğü kullanan grubun kullanmayanlara göre anlamlı bir farklılık gösterdiği bilimsel tespitlerle ortaya çıkarılmıştır.
Polarize güneş gözlükleri kimlere önerilir?
Yansımanın kişiyi rahatsız ettiği herkes polarize güneş gözlükleri kullanarak konforlu bir görüş sağlayabilir. Balıkçılar, su sporlarıyla uğraşanlar, araç kullananlar, sürücüler, kayakçılar, golfçüler, bisikletçiler, ışığa çok duyarlı kişiler, 60 yaş sonrası katarakt ameliyatı olanlara önerilir.
Leave a comment